Wijkraad Tilburg 3 West
Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Het Zand, een zestiger jaren wijk met ongeveer 11.500 inwoners, is sociaal- economisch een redelijk homogene wijk met weinig verschillen per gebied.

het Zand is gebouwd volgens het principe van stempelbouw, waarbij stedenbouwkundige patronen zich herhalen. Het centrum in de wijk is hierbij de Westermarkt, een wijkwinkelcentrum met een bereik voor heel Tilburg West. 

De woningvoorraad in het Zand is een mix van laag- en hoogbouw en koop- en huur. Aan de rand van de buurt liggen gallerijflats, waarin vooral ouderen wonen. Ten noorden van het Westerpark is er vooral middelhoogbouw. 

Aan de noord-en oostgrens van het Zand ligt een grote voorzieningenstrook met o.a. Twee Stedenziekenhuis, Huisartsenpost, Thebe, GZZ, Traverse, Skaeve Huze, scholengemeenschap de Rooipannen, vakcollege Westhoeve, zorgcentrum de Kievitshorst.

Op het naoorlogse bedrijventerrein rond de Nimrodstraat / Beneluxlaan zijn overwegend bedrijfshallen en kleinschalige bedrijven gevestigd. 
Nabij Ringbaan West ligt het bedrijventerrein Reitse Hoevenstraat. Het karakter van de bedrijven zijn over het algemeen bedrijfshallen en kantoren.

In de bevolkingssamenstelling is een zeer duidelijke oververtegenwoordiging van ouderen en een ondervertegenwoordiging van jongeren en kinderen, hoewel de laatste tijd het aantal kinderen weer toeneemt. 

Buurtgegevens Het Zand - Gemeente Tilburg vind u hier: tilburg.straatinfo.nl/buurtgegevens/Het+Zand+-+Gemeente+Tilburg/